Szarvaspörkölt Görzsönyi módra:
Hozzávalók:
1 kiló szarvascomb, 3–4 fej vöröshagyma, 2–3 zöldpaprika, 2 paradicsom, 5–6 gerezd fokhagyma, bors, só, 15 dkg pirospaprika, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsír, 2 dl vörösbor, 2 db babérlevél, chilipaprika és őrölt kömény.
Elkészítés:
A felkockázott szarvashúst előző nap bepácoljuk : bors, fokhagyma, rozmaring, étolaj.
A kockákra vágott vöröshagymát megpirítjuk, s erre rátesszük a karikákra szelt zöldpaprikát és a paradicsomot, majd hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát és a felkockázott szarvashúst. Felöntjük 2 deci vízzel; sózzuk, borsozzuk, beletesszük a chilipaprikát és az őrölt köményt. 3/4 órai főzés után beletesszük az apró kockákra vágott füstölt szalonnát is, akárcsak a fokhagymát. Ezután hozzáöntjük a 2 deci vörösbort, s további 20 percig főzzük.
Rakott vaddisznókaraj Évi néni módra:
Hozzávalók: 10 szelet vaddisznó karaj, 20 dkg házi füstölt szalonna, 4 közepes vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, só, bors, 3 db paprika, 3 db paradicsom
Elkészítés:
-
A húst klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, az apróra tört fokhagymával bedörzsöljük, és egy fél órát állni hagyjuk.
-
Amíg a hús pihen, a vöröshagymát megpucoljuk, felkarikázzuk. A szalonnát is felszeleteljük, Fogunk egy jénai tálat, az aljára egy réteg husit rakunk, melyre szalonnát, hagymakarikákat, és paradicsom, paprika karikákat helyezünk. Az egészet lefedve 60-70 percig sütjük, majd a fedelet levéve, 10-15 percig pirítjuk.
|